što je previše, previše je
Deset ćevapa 1.000 dinara, slanina 1.800: Na ovoj planini u Srbiji deru sa cenama, ljudima se diže kosa na glavi
Planina koja privlači posetioce čistim vazduhom, modernim sadržajima i bogatom gastronomskom ponudom ponovo je u fokusu domaćih i stranih gostiju
Zlatibor i ove godine ulazi u zimsku sezonu kao jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji. Prvi ozbiljniji priliv turista već je vidljiv na ulicama, šetalištu i pijaci, gde se mešaju mirisi roštilja, kuvanog vina i tradicionalnih zlatiborskih proizvoda.
Planina koja privlači posetioce čistim vazduhom, modernim sadržajima i bogatom gastronomskom ponudom ponovo je u fokusu domaćih i stranih gostiju.
Zlatibor već godinama važi za idealnu kombinaciju prirodnog odmora i urbane zabave od pešačkih i biciklističkih staza, preko najduže panoramske gondole u Evropi, do bogate ponude restorana i štandova sa brzom hranom i suvenirima. Upravo je hrana ono što mnoge posetioce odmah osvoji, a prve ovogodišnje cene pokazuju raznovrsnu ponudu.
Početne cene hrane
Na Instagram profilu tragom_horizonta objavljen je video-snimak sa trenutnim cenama ića i pića.
Roštilj je obično među turistima najtraženiji specijalitet, a cene su sledeće: pljeskavica košta 400 dinara, pileći file 500, dimljeni batak i vešalica po 600. Porcija ćevapa od 200 grama košta 500, dok je 10 ćevapa u somunu 1.000 dinara. Za pljeskavicu sa kajmakom treba izdvojiti 750, a za pet ćevapa takođe sa kajmakom 700 dinara. Dimljene kobasice prodaju se za 600, dok zlatiborski "dimnjak“ stoji 450 dinara.
Ljubitelji brze hrane mogu da očekuju picu od 470 dinara, parče pice od 300, palačinku sa kremom i plazmom za 360, sendviče od 330, kao i popularnu palačinku od pola metra za 400 dinara. Karađorđeva šnicla košta 750, kukuruz 250, komplet lepinja 550, a verzija sa pršutom 650 dinara. Krofnice se prodaju od 350, dok je kuvano vino kao nezaobilazno zimsko piće, iznosi 250 dinara.
Cene domaćih proizvoda na pijaci
Na zlatiborskoj pijaci tradicionalni proizvodi i dalje drže visoku tražnju. Domaća slanina košta 1.800 dinara po kilogramu, pečenica 2.000, dok se kajmak kreće oko 1.800 dinara. Mala tegla slatka je 600 dinara, a litar domaće rakije 1.200 dinara.
Očekuje se da će sa prvim većim snegom na planinu stići još veći broj posetilaca, posebno ljubitelja skijanja i porodičnih odmora.
Detaljni cenovnik ića i pića na Zlatiboru
pljeskavica 400 dinara
pileći file 500
dimljeni batak i vešalica po 600
ćevapi 200 grama 500
10 ćevapa u somunu 300 grama 1.000
pljeskavica sa kajmakom 750
5 ćevapa sa kajmakom 700
dimljene kobasice 600
zlatiborski dimnjak 450
pica od 470
parče pice 300
palačinka krem plazma 360
sendvič od 330
palaćinka od pola metra krem plazma 400
karađorđeva šnicla 750
kukuruz 250
komplet lepinja 550
komplet lepinja sa pršutom 650
krofnice od 350
kuvano vino 250
na pijaci domaća slanina 1.800
pečenica 2.000
kajmak 1.800
mala tegla slatka 600
litar rakije 1.200
Što se tiče magneta cena se kreće već od 100 dinara. Srbi često polemišu da su cene na Zlatiboru previsoke pa u jeku sezone često na društvenim mrežama možemo da vidimo fotografije računa i komentare povodom iznosa.
Bonus video:
(Espreso/Kurir/Aleksandra Kocić/Prenela: N.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




